Άρθρα και ανακοινώσεις

Αρχική » Εκδρομές » Εκδρομή της Β΄ Λυκείου στην Έδεσσα

Εκδρομή της Β΄ Λυκείου στην Έδεσσα

Οι μαθητές της Β΄ Τάξης του ΓΕΛ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής «Μαθητές των σπηλαίων»,  του Πολιτιστικού Προγράμματος «Θρησκευτικός Τουρισμός: Οι βυζαντινές Εκκλησίες της Βέροιας» καθώς και του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους Μαδενλή Χάρη, Τσιόγκα Παναγιώτα, Καραγιάννη Ελένη και Καρασαββίδου Μαρία, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Έδεσσα την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015.

Μετά από ένα ευχάριστο ταξίδι με τραίνο έφθασαν στην καταπράσινη πόλη και περπάτησαν στο πάρκο που οδηγεί στους γνωστούς καταρράκτες. Απόλαυσαν τη φυσική ομορφιά, ενθουσιάστηκαν με το θέαμα και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Σπήλαιο των Καταρρακτών που υπάρχει στην περιοχή. Προχωρώντας σε στενό μονοπάτι, ο ένας πίσω από τον άλλο, «υγρά» και «σκοτεινά» αλλά ταυτόχρονα μαγικά και παραμυθένια θαυμάσαμε μοναδικά «γλυπτά» της φύσης, «τέχνης αιώνων». Στο ερπετάριο που συνάντησαν στην περιήγηση στο πάρκο, «αντίκρυσαν» πολλά είδη ερπετών, χελώνες και βαλσαμωμένα πουλιά.

Στη συνοικία Βαρόσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον παλαιό Μητροπολιτικό ναό της πόλης, αφιερωμένος αρχικά στη Σοφία του Θεού. Στις μέρες μας διατηρείται στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλητης ξυλόστεγης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και νάρθηκα στα δυτικά. Η αρχική μορφή του μνημείου έχει αλλοιωθεί, από τις διάφορες φάσεις επισκευών, με βάση όμως τον τοιχογραφικό του διάκοσμο χρονολογείται το αργότερο στα τέλη του 14ου αιώνα (υπάρχουν παραστάσεις στο ναό που χρονολογούνται τον 17ο αιώνα και αποτελούν δεύτερο στρώμα διακόσμησης). Εισερχόμενοι στο εσωτερικό του ναού ενθουσιαστήκαμε από το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τον εξαιρετικής ομορφιάς άμβωνα, τα ξεχωριστά και μοναδικά κιονόκρανα του 5ου π.Χ. αιώνα καθώς και τις εξαιρετικής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες του Χριστού, της Θεοτόκου, Αγίων και Προφητών κοσμούν το ναό. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός μετονομάσθηκε αναγκαστικά και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου (οι τούρκοι κατέστρεφαν ή μετέτρεπαν σε τζαμί τους ναούς που ήταν αφιερωμένοι στη «Σοφία του Θεού»). Ο προσεγμένος φωτισμός του Ιερού Βήματος και η όλη ατμόσφαιρα δημιούργησαν ευλάβεια, κατάνυξη καθώς και μία ιδιαίτερη συγκίνηση σε κάποιους από μας και όπως ευχόμαστε, σε όλους τους προσκυνητές και σε όσους επιλέγουν να εκκλησιαστούν, τις 10 φορές το χρόνο του τελούνται λειτουργίες σ αυτό το ναό.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ρόκο (φύλακα του ναού) για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας αφηγήθηκε σχετικά με την Παλαιά Μητρόπολη της πόλης.

Ήταν μία σύντομη επίσκεψη, που συνδύασε όμορφη περιήγηση, εξαιρετικό φυσικό κάλλος και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, στοιχεία που μας γεμίζουν περηφάνια και αγάπη για τον τόπο μας.

image_pdfimage_print