Άρθρα και ανακοινώσεις

Αρχική » Ανακοινώσεις » Επίσκεψη στις Βυζαντινές Εκκλησίες της Βέροιας

Επίσκεψη στις Βυζαντινές Εκκλησίες της Βέροιας

Οι μαθητές του Πολιτιστικού Προγράμματος: Θρησκευτικός Τουρισμός: Οι Βυζαντινές Εκκλησίες της Βέροιας, της Β΄ Τάξης του ΓΕΛ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ, συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες Γιώτα Τσιόγκα και Ελένη Καραγιάννη επισκέφθηκαν στις 12/12/2014, Βυζαντινούς Ναούς στη Βέροια.
Ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο (μετά τον 10ο μ.Χ. αιώνα) σε μία εποχή οικονομικής ακμής και πολιτιστικής άνθησης της Χριστιανικής Βέροιας. Γνώρισαν από κοντά Βυζαντινές Εκκλησίες, συνήθως στο κέντρο μίας αυλής, γύρω από τις οποίες είναι κτισμένα τα σπίτια της «συνοικίας» κολλητά το ένα με το άλλο. Παρατήρησαν μυστική είσοδο, παραπόρτι καλά κρυμμένο, που χρησιμοποιούνταν σε έκτακτες μόνο ανάγκες, γνωστό ως «απάνοιξι».
Αποτύπωσαν επίσης την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική που συνέβαλε στην ασφάλεια σπιτιών και Εκκλησιών ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές και ερμηνεύει το πλήθος των Εκκλησιών της πόλης: «όσες οι συνοικίες, τόσες και οι Εκκλησίες».
Μελέτησαν τοιχογραφίες υψηλής αισθητικής και πνευματικότητας, όπως της μεγάλης τέχνης του αγιογράφου Γεωργίου Καλλιέργη. Άκουσαν ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες που βοήθησαν στην καλύτερη κατανόηση των μνημείων. Περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συναντώντας σε κάθε βήμα τους σχεδόν, Βυζαντινούς Ναούς ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, σημαντικά και διαχρονικά μνημεία για όλους.
Ευχαριστούμε την κ. Ολυμπία Δημητρακοπούλου για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Ναό της Αναστάσεως του Χριστού (ή Χριστό) καθώς και στο Ναό Αγίου Κηρύκου και Ιουλίττας.

image_pdfimage_print