Άρθρα και ανακοινώσεις

Αρχική » Ερευνητικές εργασίες » Project 2014-2015 » Παρουσίαση Προγραμμάτων και Ερευνητικών Εργασιών 2014-2015

Παρουσίαση Προγραμμάτων και Ερευνητικών Εργασιών 2014-2015

Αυλαία έπεσε για τη φετινή σχολική χρονιά με μία διήμερη εκδήλωση που οργάνωσαν οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους. Θέμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση ων προγραμμάτων και των ερευνητικών εργασιών που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, μετά από ένα δίωρο αθλητικών δραστηριοτήτων στην αυλή του σχολείου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Μακροχωρίου να παρακολουθήσουν θέατρο, να προβληματιστούν για την «εφηβεία» τους, να γνωρίσουν τις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης τους, να μυρίσουν αρώματα και να γευτούν γεύσεις Γαλλίας.

Αναλυτικότερα η θεατρική ομάδα του σχολείου παρουσίασε μία «διασκευή» της Λυσιστράτης προβάλλοντας μέσα από κωμικές καταστάσεις τον πάντα επίκαιρο αντιπολεμικό της χαρακτήρα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το project με θέμα την εφηβεία, όπου αναδείχθηκαν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εφηβικής ηλικίας και προβλήματα που βιώνουν οι σημερινοί έφηβοι. Σκυτάλη δόθηκε και πάλι στη θεατρική μας ομάδα, που με αφορμή το project που προηγήθηκε, μας παρουσίασε ένα θεατρικό απόσπασμα στο οποίο με ιδιαίτερη ευαισθησία, αισιοδοξία και υποκριτική «ωριμότητα» προσέγγισε τα εφηβικά προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ακολούθησε η παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος «Θρησκευτικός τουρισμός, οι βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας», όπου μέσα από μία περιεκτική και εύστοχη εισήγηση όχι μόνο γνωρίσαμε εκκλησιές, μνημεία ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού, αλλά και συνειδητοποιήσαμε γιατί η Βέροια χαρακτηρίζεται ως «μικρή Ιερουσαλήμ». Η ημέρα έκλεισε με το project «Άρωμα Γαλλίας». Ταξιδέψαμε νοερά στη χώρα του Διαφωτισμού και της μόδας, ακούσαμε γαλλική μουσική, μάθαμε πολλά και σημαντικά για πτυχές της γαλλικής κουλτούρας και δε παραλείψαμε να δοκιμάσουμε τα υπέροχα γαλλικά εδέσματα, που ετοίμασαν για εμάς οι μαθητές που συμμετείχαν στο project μαζί με την καθηγήτριά τους,

Η παρουσίαση συνεχίστηκε την επόμενη μέρα, Τρίτη 12 Μαΐου 2015, στο χώρο του σχολείου. Την τιμητική τους αυτή τη φορά είχαν το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Μαθητές των… σπηλαίων» και οι ερευνητικές εργασίες με θέμα τον Εθελοντισμό και τον Εθισμό στο Διαδίκτυο. Οι μαθητές μυήθηκαν στο μαγικό κόσμο των σπηλαίων, έμαθαν πολλά για το άγνωστο και δυσπρόσιτο οικοσύστημα των σπηλαίων, περιηγήθηκαν στην ιστοσελίδα του προγράμματος (http://2014.permak.gr/) και ενίσχυσαν την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Στη συνέχεια συνειδητοποίησαν την αξία του εθελοντισμού, μέσα σε μία κοινωνία πολιτών, όπου τα προβλήματα απαιτούν κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και συμπόρευση όλων των ενεργών πολιτών. Επίσης προβληματίστηκαν για τη χρήση του Διαδικτύου. Πολλά και αναμφισβήτητα τα οφέλη από τη χρήση του Διαδικτύου όμως η «πολύωρη» και η «μη ποιοτική» χρήση συνιστούν εθισμό με δυσμενέστατες συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Συγχαίρουμε του μαθητές που συμμετείχαν σε όλα αυτά τα προγράμματα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους, καλό καλοκαίρι και ελπίζουμε να επιστρέψουν το Σεπτέμβρη μαζί με τους καθηγητές τους με την ίδια διάθεση για συνεργασία και ομαδική δουλειά.

image_pdfimage_print