Άρθρα και ανακοινώσεις

Αρχική » Συμβουλές » Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet

Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet

Πώς μπορώ να αποφύγω μηνύματα spamming;
Χρησιμοποιώντας προγράμματα antivirus τα οποία και ανανεώνετε όσο συχνά πρέπει, μπορείτε να προστατευτείτε από μηνύματα spamming. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια άλλη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί της κύριας για να εγγράφεστε στα newsletters οργανισμών και εμπορικών εταιριών. Επιπλέον έχετε τη δυνατότητα να τα χαρακτηρίσετε ως ανεπιθύμητα. Όλα τα μελλοντικά e-mails προερχόμενα από τον ίδιο αποστολέα θα εισέρχονται απευθείας στον φάκελο των spams.
Μόλις έλαβα e-mail ότι έχω κερδίσει ένα ποσό σε λοταρία. Είναι αληθινό;
Κατά πάσα πιθανότητα το μήνυμα πρόκειται για απάτη. Στην ίδια κατηγορία απατών ανήκουν και μηνύματα που σας ενημερώνουν ότι δικαιούστε μια κληρονομιά ή ότι κάποιο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Νιγηριανής κυβέρνησης σας επέλεξε για να βγάλετε εκτός της χώρας του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Σκοπός των μηνυμάτων αυτών είναι να σας πείσουν να καταβάλλετε ένα μικρό χρηματικό ποσό στην αρχή, για να κερδίσετε ένα μεγαλύτερο στο μέλλον. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρέπει να απαντήσετε ή να αποστείλετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Ενημερώστε τους κοντινούς σας ανθρώπους σχετικά με αυτά ώστε να μην πέσουν ούτε εκείνοι θύματα.
Πρόσφατα έλαβα ένα e-mail από τράπεζα που με πληροφορούσε ότι αν συμπλήρωνα τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μου θα κέρδιζα ένα χρηματικό ποσό για να το εξαργυρώσω σε πολύ γνωστό πολυκατάστημα της Ελλάδος. Τα έδωσα και είδα τα χρήματα του λογαριασμού μου να εξαφανίζονται. Τώρα τι κάνω;
Πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με την τράπεζα και να προβείτε σε αμφισβήτηση συναλλαγών. Στη συνέχεια εκτυπώστε όλα τα επίμαχα e-mails με τις πλήρεις κεφαλίδες (full headers) και προσκομίστε τα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου και μπορείτε να υποβάλλετε μήνυση.
Η τράπεζα όπου διατηρώ το λογαριασμό μου, μου έστειλε e-mail για να επιβεβαιώσω τα στοιχεία μου. Τι να κάνω;
Καμία τράπεζα δεν ζητάει επιβεβαίωση των προσωπικών σας στοιχείων αποστέλλοντάς σας e-mail. Το μήνυμα αυτό αποτελεί απάτη. Εφόσον δεν αποστείλατε τελικά τα προσωπικά σας στοιχεία, ενημερώστε τους φίλους και συγγενείς σας ώστε να μην εξαπατηθούν εκείνοι με τη σειρά τους. Εάν τα αποστείλατε και παρατηρήσατε αναλήψεις από το λογαριασμό σας τις οποίες δεν έχετε κάνει εσείς, θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με την τράπεζα και να τις δηλώσετε. Στη συνέχεια εκτυπώστε όλα τα επίμαχα e-mails με τις πλήρεις κεφαλίδες (full headers) και προσκομίστε τα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου και μπορείτε να υποβάλλετε μήνυση.
Κατόπιν αναζήτησης της αγγελίας που πληρούσε τις προϋποθέσεις μου, θέλησα να κάνω μια αγορά μέσω διαδικτύου κι ενώ πλήρωσα το προϊόν, αυτό ποτέ δεν μου παραδόθηκε. Τι να κάνω;
Σε πρώτη φάση επικοινωνήστε με το διαχειριστή της ιστοσελίδας που αναρτήθηκε η αγγελία ούτως ώστε να την απομακρύνει για να μην εξαπατηθεί κι άλλος καταναλωτής και για να ζητήσετε, εφόσον είναι διαθέσιμα, τα στοιχεία του ατόμου που την ανήρτησε. Στη συνέχεια, εκτυπώστε όλο το επίμαχο υλικό και προσκομίστε το μαζί με τις αποδείξεις πληρωμής/κατάθεσης στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου και μπορείτε να υποβάλλετε μήνυση.
Είναι κακό να «ανεβάζω» φωτογραφίες των φίλων μου στο internet;
Το να «ανεβάζετε» φωτογραφίες δικές σας και των φίλων σας ενέχει κάποιους κινδύνους καθώς θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτόματα παύετε να είστε ο αποκλειστικός κάτοχος αυτών. Δεν ξέρετε ποιός θα τις δει και με ποιόν τρόπο θα τις χρησιμοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικά αποφασίσετε να «ανεβάσετε» κάποια φωτογραφία ή βίντεο θα πρέπει να έχετε την έγκριση όλων όσων εμφανίζονται.
Είμαι 18 χρόνων και έχω προφίλ στο facebook. Χθες είδα ότι μου έχουν κλέψει τις φωτογραφίες από το προφίλ μου και τις χρησιμοποιούν σε άλλη ιστοσελίδα. Τι να κάνω;
Η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί αδίκημα για το οποίο έχει προβλέψει ο νομοθέτης. Έχετε κάθε δικαίωμα να υποβάλλετε μήνυση στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσκομίζοντας όλο το επίμαχο υλικό καθώς και κάθε σχετική πληροφορία που πιστεύετε ότι θα βοηθούσε τους αστυνομικούς για τη διερεύνηση της υπόθεσής σας.
Είμαι κάτοχος προφίλ στο facebook και κάποιος έφτιαξε ψεύτικο προφίλ με το όνομά μου. Τι να κάνω;
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε τους διαχειριστές της ιστοσελίδας κάνοντας μια αναφορά του περιστατικού. Στη συνέχεια ενημερώνετε τους φίλους σας για το ψεύτικο προφίλ ούτως ώστε να μην αποδεχτούν τα αιτήματα φιλίας, τις προσκλήσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους αποστείλει ο διαχειριστής του ψεύτικου προφίλ καθώς αυτός μπορεί να έχει κακόβουλο σκοπό. Επιπλέον, μπορείτε να καταγγείλετε το περιστατικό στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλώντας στο 210 6476959.
Τι κάνω αν κάποιος μου έχει κλέψει τους κωδικούς πρόσβασης στο προφίλ μου;
Αν το άτομο που σας έκλεψε τους κωδικούς αποκτώντας πρόσβαση στο προφίλ σας, δεν τους έχει αλλάξει, τότε καλείστε άμεσα να τους αλλάξετε ώστε να μπλοκάρετε την πρόσβασή του. Εφόσον τους έχει αλλάξει, τότε επισκέπτεστε την εν λόγω ιστοσελίδα, όπου και ακολουθείτε τις οδηγίες που θα σας δίνονται εκεί. Σε κάθε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι ο κακόβουλος εισβολέας πραγματοποίησε αξιόποινες πράξεις, καλείτε την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 210 6476959.
Ποία είναι η ηλικία πού οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να μιλούν στα παιδιά τους για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο;
Ακόμη και από την ηλικία των 4 χρόνων ένα παιδί είναι ικανό να αντιληφθεί ότι υπάρχουν ιστοσελίδες τις οποίες εσείς δεν εγκρίνετε. Ξεκινήστε τη συζήτηση και την πλοήγηση παρέα. Είναι βασικό να αποκτήσει τις στοιχειώδεις γνώσεις από νωρίς. Μην νομίζετε ότι είναι μικρός/ή για μια τέτοια προσέγγιση. Έτσι φτάνοντας στην ηλικία των 10 με 12 ετών, οπότε και θα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο στο σχολείο του, σε κάποιο internet cafe ή στο σπίτι κάποιου φίλου, θα έχει τις θεμελιώδεις γνώσεις για να πλοηγείται με ασφάλεια.
Νιώθω ότι η γνώση μου γύρω από τους υπολογιστές και το internet είναι λιγοστή. Πώς θα μιλήσω για διαδικτυακή ασφάλεια στο παιδί μου;
Αυτό δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει. Ακόμη κι αν οι γνώσεις σας είναι λιγοστές, δείτε το σαν παιχνίδι! Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να σας διδάξει εκείνο. Για παράδειγμα, φτιάξτε ένα προφίλ και ζητήστε του να σας πει εάν είναι ασφαλές και σε τι επίπεδο.
Ανησυχώ για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται το παιδί μου όταν χρησιμοποιεί το internet. Τι να κάνω;
Τα λογισμικά φιλτραρίσματος έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους γονείς να περιορίσουν τις ιστοσελίδες στις οποίες έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Σε καμία περίπτωση όμως όλα αυτά τα προγράμματα γονικού ελέγχου δεν υποκαθιστούν την οικογενειακή ζεστασιά και συζήτηση.
Είναι ασφαλές να φτιάξω μια λίστα με κανόνες για το παιδί μου που θα αφορούν στη χρήση του υπολογιστή;
Το να θέσουμε κανόνες ασφαλούς και σωστής χρήσης του υπολογιστή είναι το πρώτο βήμα που οφείλουμε να κάνουμε σαν γονείς για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Ορίστε σαφείς προσδοκίες για το παιδί σας, με βάση την ηλικία και την ωριμότητά του. Δημιουργήστε ένα σύμφωνο γράφοντας κοινώς αποδεκτούς κανόνες και τοποθετήστε τους δίπλα στον υπολογιστή. Οι κανόνες θα πρέπει να περιλαμβάνουν λίστα με τις ιστοσελίδες που θα μπορεί να επισκέπτεται το παιδί καθώς επίσης και το χρονικό όριο χρήσης του υπολογιστή και του internet. Επίσης οι κανόνες θα πρέπει να συνάδουν με την ηλικία του. Στην περίοδο της εφηβείας όπου και πιθανόν να αντιμετωπίσετε τυχόν αντιδράσεις, πρέπει να εξηγήσετε εξ αρχής το δικαίωμά σας για την επιβολή κανόνων καθώς επίσης τις ποινικές και όχι μόνο κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα.
Το παιδί μου μου ζήτησε να έχει το δικό του κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή. Τι να κάνω;
Το παιδί έχει δίκιο. Εφόσον του έχετε διδάξει τις βασικές αρχές, το παιδί μπορεί να έχει το δικό του κωδικό πρόσβασης. Δημιουργήστε του ένα λογαριασμό με περιορισμένα δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο του δείχνετε ότι το εμπιστεύεστε και ότι είναι ικανό να διαχειριστεί το δικό του προφίλ.
Τι είναι η ψηφιακή παρενόχληση;
Η ψηφιακή παρενόχληση ή διαφορετικά cyberbullying συμβαίνει όταν ένα πρόσωπο ή μια ομάδα έχουν ως σκοπό να απειλούν, να πειράζουν ή να κοροϊδεύουν κάποιον άλλον με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή του διαδικτύου ή άλλων τεχνολογιών.
Εάν είμαι θύμα της ψηφιακής παρενόχλησης που να απευθυνθώ;
Αυτή του είδους η συμπεριφορά είναι σημαντική όσο και ανησυχητική καθώς έχει ψυχολογικές συνέπειες στα θύματα του. Επομένως κρίνεται σκόπιμο αρχικά να απευθυνθείτε στους γονείς σας και μαζί να αναζητήσετε κάποια ψυχολογική υποστήριξη. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με την Υπηρεσία μας στο 210 6476959.
Τι πρέπει να προσέξω στα διαδικτυακά μου ταξίδια;

• Διάλεξε ένα αναγνωριστικό όνομα (nickname) που να μην αποκαλύπτει το φύλο και να μην περιέχει λέξεις με σεξουαλικά υπονοούμενα ή να αποκαλύπτει προσωπικά σου δεδομένα.
• Όταν σε ρωτήσουν σε κάποια ιστοσελίδα αν είσαι πάνω από 18 ετών, δε θα πρέπει να την επισκεφθείς. Μια τέτοια ερώτηση έχει σκοπό να σε προστατεύσει.
• Κλείσε αμέσως παράθυρα που ανοίγουν κατά τη χρήση του Internet με περιεχόμενο όπως διαφημίσεις, τυχερά παιχνίδια, προειδοποιητικά μηνύματα, κ.α.
• Δεν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό για όλες τις περιπτώσεις (facebook, twitter, msn κτλ). Δεν χρησιμοποιούμε την ημερομηνία γέννησης ή άλλα βασικά προσωπικά στοιχεία
• Μην αποκαλύπτεις τα προσωπικά σου στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, κατοικίας κτλ ) σε άτομα που γνώρισες στο διαδίκτυο. Δεν μπορείς να γνωρίσεις την αληθινή ταυτότητα του ατόμου που σε έχει προσεγγίσει.
Έχω γνωρίσει ένα άτομο στο διαδίκτυο και έχουμε γίνει φίλοι. Θέλει να συναντηθούμε. Είναι ασφαλές;
Σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλές να συναντηθείς με κάποιο πρόσωπο που έχεις γνωρίσει μέσω διαδικτύου. Δε μπορείς να γνωρίσεις ούτε την πραγματική του ταυτότητά ούτε τους πραγματικούς του σκοπούς. Ενημέρωσε άμεσα τους γονείς σου ή κάποιο κοντινό σου πρόσωπο για να την επιθυμία που εξέφρασε το άτομο αυτό.
Εάν κάποιο άτομο έχει εκφράσει την πρόθεση του να αυτοκτονήσει μέσω διαδικτύου τι πρέπει να κάνω;
Πρέπει να το αναφέρεις στους γονείς σου και μαζί να επικοινωνήσετε με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210 6476959 όσο γίνεται πιο σύντομα δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σου ζητήσουν οι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας

 

 

image_pdfimage_print