Άρθρα και ανακοινώσεις

Αρχική » Εκδηλώσεις » Οι Τρεις Ιεράρχες 2015

Οι Τρεις Ιεράρχες 2015

Η Εκκλησία μας τιμά, πέρα από τις ξεχωριστές τους γιορτές τους τρεις Ιεράρχες από κοινού: τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο στις 30 Ιανουαρίου.
Καθιερώθηκε η μέρα αυτή των τριών Ιεραρχών ως μέρα των Ελληνικών γραμμάτων, της παιδείας και ως σχολική εορτή τιμώντας έτσι την αγιοσύνη των τριών ως πατέρων της εκκλησίας και συγγραφέων, την αγάπη για κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα των νέων, την ιεραποστολική τους δράση, την ευρυμάθειά τους, το ανεπανάληπτο δογματικό τους έργο και την οικουμενικότητα που πηγάζει από τη ζωή τους: η επίτευξη του συγκερασμού της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της φιλοσοφίας με τη χριστιανική πίστη.
Παρατηρώντας προσεκτικά την πορεία και τη δράση τους διαπιστώνουμε ότι πράγματι η εποχή τους υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του Χριστιανισμού αφού αγωνιζόμενοι για την ορθή πίστη και υπηρετώντας αξίες και ιδανικά μέχρι το τέλος της ζωής τους, άλλαξαν τον κόσμο.
Παραδειγματιζόμενοι από τη ζωή τους και το έμπρακτο παράδειγμα τους καλούμαστε ιδιαίτερα στην εποχή μας, «νۥ αλλάξουμε κι άλλο τον αλλαγμένο κόσμο» κατά τον ποιητή. Η αλήθεια του Χριστού μπορεί σε κάθε εποχή να γίνει πράξη.

Στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή, στο Δημαρχείο του Μακροχωρίου, έγινε η γιορτή για τους τρεις Ιεράρχες, του Λυκείου Μακροχωρίου. Έγινε προβολή ενός video με ανάλογο θέμα καθώς και προβολή αποσπάσματος του ντοκυμαντέρ «Μέγας Βασίλειος το λιοντάρι του Χριστού». Την επιμέλεια της γιορτής είχε η θεολόγος του Λυκείου Γιώτα Τσιόγκα.

 

 

 

image_pdfimage_print